Het is nu 17 okt 2018 17:44Antwoord op onderwerp  [ 5 berichten ] 
 Oxidator 
Auteur Bericht
Erelid

Geregistreerd: 01 aug 2008 23:29
Berichten: 5084
Woonplaats: Oost-Vlaanderen, België
Afbeelding

W = vijvers tot 4000 liter
A = aquaria tot 400 liter
D = aquaria tot 100 liter
Minioxidator = nanoaquaria

Wat is nu eigenlijk een oxidator?

Wel dit is een toestel dat zonder enige vorm van energie werkt, en zuurstof vormt via een chemisch proces. Als basismateriaal wordt waterstofperoxyde gebruikt ( te koop in elke aquariumwinkel) en een katalysator, wat niets anders is dan een steentje. Deze katalysator scheidt de waterstof- en zuurstofdeeltjes van elkaar. Er komt zuiver o² vrij. Op deze kunstmatige manier wordt het tekort aan zuurstof in uw aquarium aangevuld. Deze deeltjes o² verbinden zich met de ion en van de nitrificerende stoffen. Zo wordt ook door deze oxydator het bacteriologisch proces, dat zich voortdurend afspeelt in ons aquarium, op positieve manier beïnvloed.

Hoe ziet een oxydator eruit?

In de handel is hij verkrijgbaar onder de vorm van een keramische pot die afgesloten kan worden met een bol van hetzelfde materiaal. In deze pot past een bakje in doorzichtige kunststof dat afgesloten wordt met een dop waarin een gaatje is gemaakt. Het bakje wordt gevuld met waterstofperoxyde waarin ook de katalysator wordt gebracht.
Dit wordt nu omgekeerd in het keramisch omhulsel gestoken met daarop de keramische bol (kwestie dat ons bakje niet gaat drijven). Het geheel wordt nu in onze aquarium op de bodem geplaatst. Als alles volgens de regels der kunst is uitgevoerd, zal u zien dat er hele fijne blaasjes uit de oxydator verschijnen. Deze brengen zuivere zuurstof in het aquarium.

De pot is vervaardigd uit heel poreus materiaal, waardoor een juiste dosering in stand wordt gehouden, al naargelang de behoefte aan zuurstof. Alhoewel in het aquarium dat bij mij thuis staat opgesteld, alles naar wens verloopt, heb ik toch zo een oxydator opgesteld als proef om eens te zien wat voor reacties deze teweegbrengt bij het vissen en plantenbestand. Het huidig aquarium is ingericht voor Tanganjikacichliden: enkele schelpbewoners, een ruim aantal Lamprologus leleupi (ruim door de verscheidene nakweken die zich hebben voorgedaan), Lamprologus compressisseps, Lamprologus brichardi en cyprichromis leptosoma vormen het vissenbestand. Als u weet dat mijn bak “slechts” 120*40*50 meet vormt dit geheel wel een bende.
Paradoxaal genoeg heb ik geen last van algen of andere narigheden. Verwonderlijk ook door het feit dat ik slechts filter over een potfilter van 1000 L / uur.
Het plantenbestand bestaat uitsluitend uit Anubias nana.
Zo een vis- en plantenbestand heeft onmiddellijk tot gevolg, dat er zich veel organische stoffen gaan ontwikkelen die allemaal door het bacteriënbestand in het aquarium en de filter moeten verwerkt worden. Als ik niet regelmatig water zou verversen, zou het niet lang duren eer de algen hun intrede doen.

De conditie van de planten voor het gebruik van de oxydator was niet slecht, maar zeker niet optimaal te noemen. Nu dit toestel permanent in het aquarium staat, stel ik vast dat de planten er frisser bij staan, er ontwikkelen zich meer nieuwe bladeren en de vissen voelen zich duidelijk in hun nopjes. De Cyprichromissen leptosoma laten zich meer zien doordat er meer zuurstof in het water is en de kleuren beter uit. LET WEL!!!!! Cyprichromissen moeten gehouden worden in ruimere aquaria met veel zwemruimte. Een aquarium van 150*50*50, is voor deze vissoort geen overbodige luxe.

De oxydator is nu ook geen wondertoestel dat het mogelijk maakt dat Midden-Amerikaanse cichliden kunnen rondzwemmen in een bakje van 80 cm.
Het spreekt vanzelf dat na verloop van tijd, de inhoud van dat bakje is opgebruikt. U dient deze dan terug op te vullen met waterstofperoxyde. Opgelet !!! De juiste bus gebruiken, afhankelijk van de soort oxydator dat u in gebruik heeft.

Wat mij betreft kan de oxydator heel nuttig werk verrichten:

  • Brengt zuurstof in uw water
  • Beïnvloedt op een positieve manier het nitrificerend proces
  • Zorgt in relatie met de Co² voor een gezond plantenbestand.

Denk nu ook niet dat de oxydator een wondermiddel is hij kan de gewone filtering en waterverversing NIET vervangen. Het is echter om het zacht uit te drukken een goed hulpmiddel.
Zo een geprefabriceerde oxydator is relatief duur in aankoop: Wat is duur? Men moet toch iets over hebben voor zijn hobby. Men kan deze zelf ook maken en dan wordt dit spotgoedkoop. Met een gewone kunststoffles, een geperforeerde afsluitdop, waterstofperoxyde en een katalysator kan men een oxydator maken. Wel stel ik mij de vraag, hoe zit het met de poreusheid van dit materiaal en de dosering? Hoe houdt men dit ding op de bodem?

Een oxydator stelt men best op, op de bodem van het aquarium, zodanig dat de vrijgekomen zuurstof zich optimaal kan verdelen en oplossen in het water. Probeer het maar eens.

By E. Lieven

Minioxydator Oxydator D Oxydator A
Diameter 4 cm 8,5 cm 9 cm
Hoogte 6 cm 8,5 cm 18 cm
Aquariumgrootte tot 30 liter tot 100 liter tot 400 liter
Vulling(Waterstofperoxide, is niet meegeleverd) 20ml, 6%ige
OXYDATOR-oplossing 125ml, 6%ige
OXYDATOR-oplossing 250 ml, 6%ige
OXYDATOR-oplossing
Levensduur bij 25°C ca. 4 weken bij 25°C ca. 2 - 4 weken bij 25°C ca. 2 - 8 weken

Gebruiksaanwijzing SÖCHTING OXYDATOR D schreef:
Attentie
Indien u een sterker geconcentreerde oplossind zelf verdunt, gebruikt u dan uitsluitend gedesilleerd water. Zorg ervoor, dat er geen vreemde stofen in het apparaat komen daar anders de vloeistof destabiliseert en zonder enige controle zou kunnen worden uitgedreven.

In reeds lang bestaande aquaria, met een grote afvalvoorraad in de bodem, veroorzaakt de OXYDATOR in eerste instantie een fikse CO2-ontwikkeling, die afneemt zodra alle reducerende stoffen door de geactiveerde zuurstof zijn afgebroken. In deze gevallen moet men de beluchter nog 2 weken aanlaten om het overtollige CO2-gas uit te drijven. In onbeplante aquaria moet de CO2 natuurlijk voortdurend uitgedreven worden, aangezien er geen "afnemers" zijn.


Vullingen

Afbeelding
3%

Afbeelding
6%

Bronnen

_________________
Juwel Rekord 600 | Aquablog


14 feb 2010 10:59
Profiel
Artemia-kreeftje
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 13 aug 2008 16:13
Berichten: 107
Woonplaats: Bilzen
Oxydators zijn leuke apparaten, lossen dikwijls problemen op met blauwe alg, maar zijn helaas relatief duur. Ik denk als ze de prijzen gunstiger zouden houden, dat een TOP artikel zou zijn.


14 feb 2010 13:37
Profiel WWW
Erelid

Geregistreerd: 01 aug 2008 23:29
Berichten: 5084
Woonplaats: Oost-Vlaanderen, België
Ik heb de Minioxydator al een poosje en sinds vandaag heb ik ook de Oxydator D.
Echter staat op de gebruiksaanwijzing van de D dat er vulling van 6% moet gebruikt worden.
De fles met vulling die ik staan heb is 3%.
Kan het kwaad dat ik de 3% gebruik i.p.v. 6%?


De prijzen verschillen van winkel tot winkel. Je kan al gauw enkele euro's besparen door goed te vergelijken. :wink:
Bv.
De SÖCHTING OXYDATOR D kost in Euroshop Roeselare 28,00 euro, in Poisson d'Or 26,86 euro.
De SÖCHTING OXYDATOR A kost in Euroshop Roeselare 56,64 euro, in Poisson d'Or 64,00 euro.
Vulling van 3%: Eurotuin Merelbeke: 11,95 euro, prijs Poisson d'Or: 7,80 euro.

_________________
Juwel Rekord 600 | Aquablog


18 feb 2010 20:27
Profiel
Artemia-kreeftje
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 13 aug 2008 16:13
Berichten: 107
Woonplaats: Bilzen
Dat kan zeker geen kwaad, alleen gaat de werking maar half zo goed zijn.
Waarom heb je trouwens 3%, die mini oxydator werkt toch ook met 6%?


18 feb 2010 20:40
Profiel WWW
Erelid

Geregistreerd: 01 aug 2008 23:29
Berichten: 5084
Woonplaats: Oost-Vlaanderen, België
Bedankt voor het advies. :) Ik heb de gebruiksaanwijzing niet van de minioxydator.
Wanneer de vulling leeg is, kan ik nog overschakelen naar de vulling van 6%.

_________________
Juwel Rekord 600 | Aquablog


18 feb 2010 20:48
Profiel
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Antwoord op onderwerp   [ 5 berichten ] 

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Ga naar:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Designed by STSoftware for PTF.
phpBB.nl Vertaling