Het is nu 21 okt 2018 07:15Antwoord op onderwerp  [ 1 bericht ] 
 Stenen in het aquarium 
Auteur Bericht
Erelid

Geregistreerd: 01 aug 2008 23:29
Berichten: 5084
Woonplaats: Oost-Vlaanderen, België
IN OPBOUW


Inleiding

Decoratiemateriaal

Als decoratiemateriaal kunnen houtsoorten en stenen worden gebruikt.


De belangrijkste reden om stenen en rotsen in uw aquarium te doen is de hoge decoratieve waarde van de stenen.
Er zijn ook vissoorten die stenen nodig hebben in een aquarium om zich prettig te voelen, de meeste cichliden hebben stenen en rotsen nodig in een aquarium om zich thuis te voelen. Cichliden houden er wel van om in de bodembedekking te gaan graven, het is dus van groot belang dat de stenen stevig staan zodat ze niet zomaar omvallen en de aquariumruit kunnen beschadiggen. Het is vaak leuk om stenen zo te stapellen dat er holtes en grotten ontstaan waar de vissen in kunnnen schuilen. Als je een cichlide aquarium hebt zullen ze hier hun eigen territorium vormen.

Hoe zorg je er nou voor dat een stenen formatie blijft staan? Als je wat grotere en sterkere vissen wilt houden is het absoluut noodzakelijk dat de stenen stevig staan en niet omvallen. Dit is te bereiken door de stenen van te voren aan elkaar te kitten. Let er hierbij goed op dat je kit gebruikt die geschikt is voor gebruik binnen een aquarium. Bedenk dus van te voren hoe je de stenen op wilt stapellen en kit ze vast voordat je ze in het aquarium doet. Als je een rotsformatie in een al draaiend aquarium zet denk er dan aan dat het waterpeil omhoog zal gaan en haal van te voren wat water uit het aquarium zodat het aquarium niet zal overstromen.

Koop uw aquariumstenen bij voorkeur bij een aquariumspeciaalzaak, hier weet u zeker dat de stenen in het aquarium te gebruiken zijn. Er zijn namelijk veel kalkhoudende steensoorten. Dit kalk kan gaan reageren met uw aquariumwaarde, hierdoor zal de hardheid van het water enorm omhoogschieten. Veel vissen zullen dit niet overleven. Bent u in een tuincentrum waar ook een aquariumafdeling is kunt u ook aan het personeel vragen welke stenen van de tuinafdeling geschikt zijn in een aquarium. Er zijn zelfs tuincentra die een overzichtskaart hebben van welke stenen wél en welke stenen niet geschikt zijn voor in het aquarium. Soms is het balen dat juist de stenen die jij zo mooi vindt niet geschikt zijn voor een aquarium, maar koop deze echt niet! Er is een veel te grote kans dat je vissen dood zullen gaan.Rotsen en stenen als decoratie
Wie heeft er nu geen grote steen als blikvanger in het aquarium of gewoon stenen die dienen als afzetplaats voor bepaalde vissoorten. Stenen zijn er in verschillende soorten en vormen. Vaak is een goed uitgekozen steen zeer decoratief en laat het geheel heel natuurlijk overkomen. Wie een aquarium opstart met als natuurlijk biotoop Malawi- of Tanganyikacichliden zal beslist een hoop van deze stenen en rotsen nodig hebben.

Nu om over te gaan tot de juiste keuzen dienen we op voorhand te weten wat de kenmerken van de stenen zijn. Veel stenen bevatten veel kalk en calcium. Voor een aquarium met Tanganyikacichliden is dat op zich zo geen probleem, deze vissen heb nood aan wat harder water. Vissen uit het Amazone gebied daarentegen hebben beslist zacht water nodig. Plaats in dergelijk biotoop dan geen stenen die kalk afgeven waardoor het water verhard.

Hoe kan men te weten komen of een steen geschikt is?
Wel men kan dit gemakkelijk uittesten door wat druppels azijn op de steen te laten vallen. Begint het azijn hevig te schuimen dan bevatten de stenen calcium en kan men ze dus beter niet gebruiken voor een aquarium waar het water zacht moet zijn.

Bevatten de stenen metaal groevetjes dan kan men ze best ook maar laten liggen.

Wat te doen met stenen alvorens ze in het aquarium te plaatsen?
Zoals bij elk decoratiemateriaal; kokosnoten, hout, bloempotten en stenen dient men al deze elementen vooraf goed te spoelen. Liefst met kokend water en daarna enkele dagen laten trekken in een emmer met water. Zodat alle onzuiverheden verdwenen zijn (althans toch de meeste).

Hieronder geef ik een opsomming van stenen die kunnen worden gebruikt voor in het aquarium:

Kwarts
Lei
Gneis
Basalt
Graniet

Stenen die je beter kan mijden omdat ze magnesium, calcium bevatten. Ze maken immers het water basisch en alkalisch:

Kalksteen
Marmer
Krijtstenen
Klakhoudende zandsteen
Dolomiet
Het plaatsen van de stenen
Bij het plaatsen van de stenen en of rotsen dient rekening te worden gehouden dat ze niet kunnen omvallen of dat de constructies niet in elkaar kunnen vallen. Stenenconstructies kunnen desnoods met een speciale siliconenkit aan elkaar gemaakt worden.


De meeste aquariums bevatten stenen. Bedenk goed dat niet alle stenen hiervoor geschikt zijn. U kunt ze het beste bij uw speciaalzaak kopen. Dit kan behoorlijk duur uitvallen, omdat u vrij veel nodig hebt om iets leuks te creëren. Het is leuker uw eigen stenen te verzamelen, en veel goedkoper! U kunt als vuistregel aanhouden dat stenen met groeven of adertjes van metaal niet geschikt zijn. Test andere gevonden stenen met druppeltjes azijn. Als het azijn gaat schuimen, bevatten ze calcium, waardoor het water hard en basisch wordt en ze zijn dan alleen voor bepaalde vissen geschikt. Een kleine reactie is normaal, want de meeste stenen bevatten een beetje calcium.

Laat de stenen die de test goed doorstaan hebben een week lang in een emmer met water weken, zodat zuur en andere onzuiverheden verdwijnen. Ook stenen die u in de speciaalzaak koopt moet u nog afspoelen. Voordat u de stenen in het aquarium plaatst, maakt u de laag grind achter in de bak 2 x zo hoog als voorin de bak. Zo kan eventueel afval zich voorin verzamelen, waar het gemakkelijker te verwijderen is en achterin kunt u de stenen en planten beter vast zetten.Steensoorten

Lavasteen

Afbeelding

Kwarts

Lei

Gneis

Basalt

Graniet


Behandeling

ProblemenTips betreffende de aankoop

Koop nooit te grote stukken. Eens thuisgekomen kan het zijn dat je het niet eens in de bak krijgt of dat een grootdeel vrije zwemruimte in eens wordt opgenomen door de steen/stenen.

Als je een steen wil voor bepaalde doeleinden (bv.: speciaalaquarium) zorg dan voor de geschikte structuur. Waar veel potentieel is voor broedholen e.d.

Maak eerst een plan waar alles moet komen, de stenen zijn misschien niet meer zichtbaar wanneer je er veel planten voor wil plaatsen. Bekijk alles eerst rustig voor je tot het inzetten overgaat.

Bronnen


_________________
Juwel Rekord 600 | Aquablog


19 apr 2009 13:53
Profiel
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Antwoord op onderwerp   [ 1 bericht ] 

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Ga naar:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Designed by STSoftware for PTF.
phpBB.nl Vertaling